ازدواج دختر، حتی اگر به سن بلوغ رسیده باشد، منوط به اجازه پدر یا جد پدری او است و هرگاه پدر یا جد پدری بدون دلیل موجه از دادن اجازه خودداری کند، اجازه پدر ساقط شده و در این صورت دختر میتواند پس از اخذ اجازه از دادگاه به دفتر ازدواج مراجعه و نسبت به ثبت ازدواج اقدام کند.
ازدواج یکی از مقدسترین و زیباترین رویدادی زندگی هر کسی است. بنابراین اشخاص باید توجه و دقت نظر ویژه ای به این امر و انتخاب شریک زندگی خویش داشته باشند. گاهی ممکن است دختر و پسر خواهان ازدواج با یکدیگر باشند اما پدر با ازدواج دختر به دلایلی مخالفت کند و اجازه ازدواج را به او ندهد، در چنین مواردی دختر میتواند با مراجعه به دادگاه اجازه ازدواج خود با دیگری را تحت شرایطی دریافت کند.با مجله دلتا همراه باشید.
طبق قانون مدنی که مقرر میدارد : «ازدواج دختر باکره، اگرچه به سن بلوغ رسیده باشد، منوط به اجازه پدر یا جد پدری اوست و هرگاه پدر یا جد پدری بدون دلیل موجه از دادن اجازه خودداری کند، اجازه پدر ساقط شده و در این صورت دختر میتواند با معرفی کامل مردی که قصد ازدواج با او را دارد و شرایط آن نیز فراهم است، پس از گرفتن اجازه از دادگاه به دفتر ازدواج مراجعه و نسبت به ثبت ازدواج اقدام کند.»
بر این اساس، دختری که به سن بلوغ رسیده هر چند که دیگر تحت ولایت پدر نیست اما در مقوله ازدواج نمیتواند به طور مستقل اقدام کند. به عبارتی هر چند نظر وی در خصوص ازدواج شرط اساسی است و عقد نکاح بدون رضایت و اراده او واقع نمیشود، اما باید اجازه پدر یا جد پدری را نیز برای ازدواج بگیرد. در این مورد بین ازدواج دائم و موقت تفاوتی وجود ندارد و در هر دو مورد نیاز به اجازه پدر برای ازدواج وجود دارد. بنابراین اگر پدر در قید حیات باشد اجازه او برای ازدواج لازم است در غیر این صورت باید از پدربزرگ پدری برای ازدواج اجازه گرفت. در صورتی که پدر یا پدربزرگ پدری دختر فوت کرده باشند، دختر برای ازدواج مکلف به کسب اجازه از اشخاص دیگر مانند مادر یا بردار یا عمو… نیست. و اجازه این افراد شرط ازدواج دختر محسوب نمیشود.
اگر بکارت دختر به هر علتی غیر از رابطه جنسی مانند پرش، ورزش، عمل جراحی و… تغییر کرده باشد وصف باکره از وی سلب نمیشود و همچنین هرگاه دختری ازدواج کرده باشد، ولی بکارت وی باقی باشد همچنان باکره محسوب میشود و ازدواج مجدد او منوط به اجازه پدر یا جد پدری است. اما اگر بکارت دختری در اثر رابطه جنسی اعم از شرعی یا غیر شرعی از بین برود در این حالت ولایت پدر یا جد پدری ساقط میشود و برای ازدواج نیاز به اجازه پدر یا جد پدری ندارد.
ازدواج امری شخصی است و دخالت در ازدواج کسی که به سن بلوغ و رشد رسیده خلاف اصل است. به همین دلیل قانونگذار حدود و اختیارات پدر و جد پدری در ازدواج دختر بالغ باکره را در قانون مشخص و معین کرده است که در ذیل به این اختیارات اشاره شده است :
چه زمانی مرد می تواند از تحصیل زن جلوگیری کند؟
آیا بعد از ازدواج امکان افزایش مهریه وجود دارد؟