اثبات جرم از طریق پیامک ممکن است؟

اثبات یک جرم در فضای مجازی با اثبات همان جرم در فضای حقیقی متفاوت است.

نحوه اثبات جرم از طریق پیامک

با تغییر فضای ارتکاب جرم، دلایلی که برای اثبات وقوع جرم مورد استفاده قرار می‌گیرند نیز تغییر می‌کنند. در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی نحوه اثبات جرم از طریق پیامک می‌پردازیم.

آیا پیامک در دادگاه دلیل محسوب می‌شود؟

پاسخ به این پرسش منفی است. متن اس ام اس و پیامک دلیل محکمه پسند و مدرک محسوب نمی‌شود. مدرک به عنوان چیزی است که دادگاه می‌تواند بر مبنای آن حکم صادر کند. اما این پیامک‌ها می‌تواند به علم قاضی کمک کند. در واقع پیامک یک اماره است. منظور از اماره اوضاع و احوالی است که در نظر قاضی دلیل بر امری شناخته می‌شود. در واقع امارات ذهن قاضی را هدایت می‌کنند و نوعی نشانه بر وقوع جرم تلقی می‌شوند. کاربرد پیامک هم همین است. قاضی نمی‌تواند به استناد متن چند پیامک، فردی را محکوم کند. اما این پیامک‌ها در کنار سایر ادله می‌توانند نقش مهمی را در سرنوشت دعوا ایفا کنند.

نحوه اثبات جرم از طریق پیامک

پیامک‌ها اماره محسوب می‌شوند و تنها ذهن قاضی را هدایت می‌کنند و برای او نشانه‌ای بر صحت گفتار شاکی تلقی می‌شوند. اما پیامک به تنهایی برای اثبات جرم یا حق کفایت نمی‌کند. حتما باید پیامک‌ها ضمیمه‌ی دلایل دیگری قرار گیرند تا بتوانند در اثبات موضوع کمک کنند. مثلا علاوه بر پیامک‌ها شهادت شهود، اقرار مرتکب، اسناد، تحقیقات محلی، سوگند، کارشناسی و … به عنوان دلیل ارائه شوند. اصولا قضات پیامک را دلیل نمی‌دانند و به استناد آن حکم صادر نمی‌کنند. اما چنانچه قاضی بدون اینکه در کنار پیامک‌ها ادله‌ی محکمه پسندی وجود داشته باشد رای صادر کند، امکان نقض این رای در مراحل بالاتر، تجدیدنظر خواهی و فرجام خواهی، وجود دارد. پیامک زمانی می‌تواند دلیل محسوب شود، که باعث علم قاضی شود. علم قاضی خود یک دلیل است.

نحوه اثبات جرم از طریق پیامک

حکم توهین پیامکی چیست؟

یکی از جرایم پیامکی که به وفور انجام می‌شود توهین است. در حال حاضر افراد به راحتی برای یکدیگر الفاظ رکیک را نوشته و با یک کلیک برای دیگری ارسال می‌کنند. بعضا افراد احساس می‌کنند که در بستر فضای مجازی، امکان شناسایی شدن آن‌ها وجود ندارد. در حالی که چنین نیست. توهین پیامکی قابلیت پیگیری دارد و مجرم بسته به نوع جرم خود به مجازات تعیین شده در قانون محکوم می‌شود. در حال حاضر مجازات جرم توهین جزای نقدی درجه ۶، یعنی بیش از ۲ میلیون تومان تا ۸ میلیون تومان است.

برای آشنایی بیشتر  سوءاستفاده از عکس دیگران در فضای مجازی را مطالعه کنید.

همچنین بخوانید:

توهین در ملا عام چه مجازاتی در پی دارد؟

مجازات شرکت در دعوا خیابانی

فحاشی پیامکی چه مجازاتی دارد؟

سرقت از منزل و نکات حقوقی آن

سرک کشیدن به گوشی دیگران چه عواقبی دارد؟

 

با مجله حقوقی دلتا همراه باشید

تقسیم اموال زن و مرد در طلاق

یکی از شروط ضمن عقد مندرج در سند ازدواج شرطی تحت عنوان “تنصیف اموال و دارایی مرد پس از طلاق” است.

تقسیم اموال

شاید سوال بسیاری از مردم باشد که آیا تقسیم اموال در طلاق در قانون وجود دارد؟ و تفکیک اموال زوجین در طلاق چگونه خواهد شد؟ در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی تقسیم اموال در طلاق می‌پردازیم.

تقسیم اموال در طلاق

بر طبق ماده ۱۱۱۸ قانون مدنی زن در اداره دارایی خود مستقل است به این معنی که اموال چه منقول و یا غیر منقول و چه این که در زمان زوجیت به دست آمده باشد یا طرق دیگر تماما مختص به خود او است و به تنهایی می‌تواند هر طور که مایل باشد در اموال خود تصرف کند. از طرفی مرد نیز حتی اگر متاهل باشد به جزء در مواردی که باید حقوق زن مانند نفقه و … را بپردازد، در اداره اموال شخصی خود مستقل است و می‌تواند هر گونه دخل و تصرف حقوقی و مادی در آن‌ها داشته باشد.

تقسیم اموال

شرط تقسیم اموال در طلاق

آنچه در حال حاضر به صورت شرط چاپی در سند ازدواج آمده است و زوجین به دلخواه و تمایل خود می‌توانند آن را امضا کنند، چنین است: چنانچه طلاق بنا به درخواست زوجه نباشد و طبق تشخیص دادگاه، تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری یا سوء اخلاق و رفتار وی نباشد، زوج مکلف است تا نصف دارایی موجود خود را که در ایام زناشویی با زوجه به دست آورده یا معادل آن را، بصورت بلاعوض به زوجه منتقل کند. پس اگر مردی این شرط را امضا کرده باشد بر طبق شرایط زیر به تشخیص قاضی رسیدگی کننده بایستی تا نصف دارایی را که در ایام زوجیت به دست آورده است به زوجه بدهد:

  •  شوهر می‌بایستی شرط مذکور را امضا کرده باشد.
  •  در صورتی زوجه می‌تواند از این شرط استفاده کند که مرد نتواند برای دادگاه اثبات کند که طلاق ناشی از تخلف زوجه از وظایف زناشویی است.
  • فقط در صورت طلاق از جانب شوهر است که این شرط مصداق پیدا می‌کند پس در طلاق توافقی و درخواست طلاق از طرف زن این شرط موضوعیت ندارد.
  •  این شرط تنصیف دارایی در عقد نکاح است و نه شرط تنصیف اموال زوج، فرق آن است که دارایی مثبت و منفی دارد ممکن است شوهر اموال منقول و غیر منقول داشته باشد ولی بدهکاری هم داشته باشد. در این راستا قاضی رسیدگی کننده نظر به کل دارایی زوج دارد و نه فقط اموال او.
  •  دادگاه اموالی را ملاک عمل قرار می دهد که اولا در ایام زناشویی به دست آمده باشد. ثانیا حاصل دسترنج و تلاش باشد نه مثل ارث. ثالثا اموالی در نظر گرفته می‌شود که مالکیت شوهر نسبت به آن‌ها محرز و مسلم باشد. رابعا اموال باید موجود در هنگام طلاق باشد آنچه در گذشته بوده و به هر دلیل از ملکیت شوهر خارج شده یا تلف شده باشد این شرط مصداق ندارد.

برای آشنایی بیشتر نحوه اثبات عدم تمکین زن به چه صورت است؟ را مطالعه کنید.

همچنین بخوانید:

مهریه در طلاق غیابی

چه زمانی می‌توان اقدام به گرفتن طلاق غیابی کرد؟

در چه مواردی ازدواج موقت باید ثبت شود؟

طلاق به دلیل کتک زدن زن در چه شرایطی امکان‌پذیر است؟

 

با مجله حقوقی دلتا همراه باشید

حقوق متوفی به چه کسانی می‌رسد؟

در صورت فوت بیمه‌ شده‌ای که بین ده تا بیست سال سابقه پرداخت حق بیمه داشته ‌باشد به بازماندگان وی به نسبت سنوات پرداخت حق بیمه بدون الزام به رعایت ماده (۱۱۱) قانون تامین اجتماعی و به نسبت سهام مقرر در ماده (۸۳) همان قانون مستمری پرداخت می‌شود.

حقوق متوفی

بعد از فوت اشخاص، در صورتیکه متوفی دارای حقوق مستمری باشد، وراث ایشان می‌توانند از حقوق مستمری و بازنشستگی او استفاده کنند. در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی دریافت حقوق متوفی می‌پردازیم.

شرایط دریافت حقوق متوفی

بازماندگان‌ متوفی دارای شرایط‌ بیمه‌ شده‌ متوفی‌، در یکی‌ از حالات‌ زیر مستمری‌ بازماندگان‌ را دریافت‌ خواهند کرد:

  • در صورتی که متوفی، بازنشسته و دارای بیمه باشد، بازماندگان حقوق مستمری او را به ارث خواهند برد.
  • در صورتی که فردی که بیمه شده است، مستمری بگیر از کارافتاده باشد.
  • در صورت‌ فوت‌ بیمه ‌شده‌ای‌ که‌ در ده‌ سال‌ آخر زندگی خود حداقل‌ حق‌ بیمه‌ یکسال‌ کار را در آخرین‌ سال‌ زندگی خود پرداخت کرده باشد.
  • در صورت فوت بیمه‌ شده‌ای که در ده سال آخر حیات خود حداقل حق بیمه یکسال کار، مشروط بر اینکه ظرف آخرین سال حیات، حق بیمه ۹۰ روز کار را پرداخت کرده باشد.

بیمه‌شده‌ای که از تاریخ تصویب این قانون به بعد فوت می‌شود چنانچه سابقه پرداخت حق بیمه او از یک سال تا ده سال باشد به بازماندگان وی در ازا هر سال سابقه پرداخت حق‌ بیمه غرامت مقطوعی معادل یک ماه حداقل دستمزد کارگر عادی در زمان فوت به طور یک جا و به نسبت سهام مقرر در ماده(۸۳) قانون تامین اجتماعی پرداخت می‌شود.

حقوق متوفی

کدام بازماندگان می‌توانند حقوق مستمری از مرد دریافت کنند؟

  • زوجه دائم بیمه‌شده‌ متوفی‌، زمانیکه شوهر اختیار نکرده‌ است‌.
  • همسران بیمه‌شده متوفی که شوهر اختیار کرده‌اند (عقد دائم) در صورت فوت شوهر دوم، توسط تامین اجتماعی مجددا به آن‌ها مستمری پرداخت خواهد شد.
  • فرزندان‌ متوفی‌ در صورتی‌ که‌ سن‌ آنان‌ کمتر از هجده‌ سال‌ تمام‌ باشد و یا منحصرا به‌ تحصیل‌ اشتغال‌ داشته‌ باشند یا به‌ علت‌ بیماری‌ یا نقص‌ عضو طبق‌ گواهی‌ کمیسیون‌ پزشکی‌ موضوع‌ ماده‌ ۹۱ این‌ قانون‌ قادر به‌ کار نباشند.

از تاریخ تصویب این قانون، حقوق وظیفه و مستمری موضوع تبصره ۲ ماده واحده قانون اجازه پرداخت وظیفه و مستمری وراث کارمندان مصوب آذر ماه ۱۳۳۸ در مورد ورثه پسر تا پایان بیست سالگی و چنانچه به موجب مدارک مثبته در یکی از دانشگاه‌ها یا موسسات آموزشی رسمی عالی مشغول تحصیل باشند تا پایان بیست و پنج سالگی قابل پرداخت خواهد بود.

پدر و مادر متوفی‌ در صورتی‌ که‌ اولاً تحت‌ تکفل‌ او بوده و‌ ثانیاً سن‌ پدر از شصت‌ سال‌ و سن‌ مادر از پنجاه‌ و پنج‌ سال‌ تجاوز کرده‌ باشد و یا آنکه‌ به‌ تشخیص‌ کمیسیون‌ پزشکی‌ موضوع‌ ماده‌ ۹۱ این‌ قانون‌ از کار افتاده‌ باشند و در هرحال‌ مستمری‌ از سازمان‌ دریافت‌ ندارند، می‌توانند از این مستمری استفاده کنند.

برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر وصیت‌نامه و هر آنچه باید درباره آن بدانید را مطالعه کنید.

همچنین بخوانید:

ارث زن در ازدواج موقت

با فوت زن مهریه ساقط مى‌شود؟

مطالبه نفقه و مهریه از ارث شوهر فوت شده

گرفتن سهم الارث و نحوه آن

اقساط بانکی فرد فوت شده چگونه پرداخت می‌شود؟

 

با مجله حقوقی دلتا همراه باشید

فحاشی چه مجازاتی در پی دارد؟

فحاشی بسیار ناپسند تلقی می‌شود و در قانون مجازات اسلامی جرم‌انگاری شده و مجازات در پی دارد.

جرم فحاشی

فحاشی آن است که شخصی نسبت به شخص یا اشخاص دیگر الفاظ رکیک و زشت بکار ببرد. جرم فحاشی به نحوه‌های مختلف اتفاق می‌افتد. در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی جرم فحاشی و مجازات آن می‌پردازیم.

جرم فحاشی و مجازات آن

فحاشی از مصادیق توهین است که طبق ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی، فحاشی و به کار بردن الفاظ رکیک، به مجازات فحاشی مرتکب و تا ۷۴ ضربه شلاق یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی محکوم می‌شود.

فحاشی ناموسی

فحاشی ناموسی یعنی اگر فحاشی به نحوی باشد که شخص به کسی یا کسانی از خانواده شاکی عناوین ناروا نسبت دهد، به ۸۰ ضربه شلاق محکوم خواهد شد؛ همچنین اگر فقط به لفظ توجه داشته باشد و نه به معنای آن کلمات، فقط به مجازات مقرر برای فحاشی و توهین محکوم می‌شود که طبق ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه و یا جزای نقدی محکوم خواهد شد.

فحاشی پیامکی و مجازات آن

طبق ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی اگر از طریق لوازم مخابراتی ایجاد مزاحمت شود، علاوه بر اجرا مقررات خاص شرکت مخابرات مرتکب به حبس از یک تا شش ماه محکوم خواهد شد؛ چنانچه از طریق پیامک فحاشی انجام شود مرتکب، به مجازات مزاحمت تلفنی نیز محکوم می‌شود.

افترا و مجازات آن

افترا آن است که شخص با نوشته یا درج در روزنامه‌ها و مجلات یا سخنرانی در مجامع یا با هر وسیله‌ای به کسی امری با صراحت را نسبت دهد و نتواند صحت آن را ثابت کند، این عمل افترا محسوب می‌شود. به طور مثال، شخصی در نوشته‌ای که به تابلو اعلانات ساختمان نصب می‌کند، مدیر را شخص خائن در اموال مال ساختمان قلمداد کند و نتواند آن را ثابت کند، مرتکب افترا شده است، در واقع افترا از فحاشی‌هایی است که در آن مرتکب به یک ماه تا یک سال حبس و یا یک تا ۷۴ ضربـه شلاق محکوم می‌شود.

جرم فحاشی

تهمت

نسبت دادن بزه و یا عمل مجرمانه از ناحیه شخص به دیگری در صورتی‌که نتواند آن‌ را اثبات کند، تهمت است. تهمت با افترا دارای یک معنا و کاربرد است.

توهین و فحاشی به بانوان و اطفال

توهین و فحاشی به بانوان و اطفال در معابر عمومی جرم بوده و طبق قانون مجازات فرد به حبس از ۲ تا ۶ ماه و تـا ۷۴ ضربـه شلاق محکوم خواهد شد.

پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر  توهین در فضای مجازی چه مجازاتی دارد؟ را مطالعه کنید.

همچنین بخوانید:

فحاشی پیامکی چه مجازاتی دارد؟

توهین در ملا عام چه مجازاتی در پی دارد؟

مجازات شرکت در دعوا خیابانی

ارث زن در ازدواج موقت

قسط بندی مهریه به چه صورت انجام می‌شود؟

 

با مجله حقوقی دلتا همراه باشید

نحوه اثبات عدم تمکین زن به چه صورت است؟

برای تمکین زن مرد باید مقدمات و لوازم آن را از جمله مسکن مناسب و لوازم ضروری سکونت مهیا کند و زن باید ضمن سکونت در منزل شوهر خود نسبت به ادای وظایف زناشویی اقدام کند.

نحوه اثبات عدم تمکین

ماده ۱۱۰۲ قانون مدنی تمکین را از وظایف زوجه در مقابل زوج پس از انعقاد عقد ازدواج و از آثار روابط زوجیت دانسته است. تمکین یعنی زوجه در انجام وظایف زناشویی، سکونت در منزل مشترک که شوهر اختیار کرده و حسن معاشرت در حفظ مبانی خانواده از جمله تربیت فرزندان و نحوه معاشرت‌ها و … از شوهر اطاعت کند که در اصطلاح حقوقی به آن تمکین می‌گویند و انواعی دارد، عدم تمکین باعث مجازات می‌شود درصورت عدم تمکین زن و اثبات آن از سمت شوهر زن ناشزه محسوب می‌شود و نفقه‌ای به او تعلق نمی‌گیرد. در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی نحوه اثبات عدم تمکین می‌پردازیم.

نحوه اثبات عدم تمکین

چنانچه زن از مرد تمکین نکند، مرد می‌تواند با مراجعه به دادگاه الزام به تمکین زوجه را درخواست کند. قبل از این کار مرد می‌تواند اظهارنامه‌ای را پر کرده و برای زن بفرستد. این اظهارنامه بعدا می‌تواند اثبات کننده عدم تمکین زن باشد. مدارک دیگری نیز می‌تواند در این زمینه مورد تایید قاضی قرار بگیرد از جمله شهودی که عدم تمکین زن را شهادت می‌دهند. شکایت مرد از عدم تکمین زن یک دعوای خانوادگی است که در صورت اثبات منجر به نشوز زن شده و لازم نیست دیگر به زن نفقه بپردازد. در مقابل چنانچه مرد منزل مشترک را ترک کند یا نفقه را نپردازد و یا وظایف خود را انجام ندهد به طوری که مصداق سوءمعاشرت باشد، زن می‌تواند با مراجعه به دادگاه الزام مرد یا حقوق مالی خود ازجمله مهریه و نفقه خود یا نفقه فرزندان را مطالبه کند. حتی در مواردی که توانایی مالی مرد اثبات شود، عدم پرداخت نفقه از سوی مرد جرم محسوب شده و زن می‌تواند شکایت کیفری کند تا مرد زندانی شود.

نحوه اثبات عدم تمکین

نحوه رسیدگی

در مورد دعوای عدم تمکین، اگر مرد پس از اظهارنامه‌ای که برای همسرش فرستاده؛ زن همچنان به عدم تمکین خود ادامه بدهد، مرد می‌تواند دادخواست الزام زوجه به تمکین را در دادگاه خانواده ثبت کند. پس از ثبت دادخواست و ابلاغ آن به طرفین، جلسه دادرسی آغاز می‌شود. چنانچه هیچ مانع شرعی و عقلی، قانونی یا عرفی برای تمکین زن وجود نداشته باشد، قاضی ابتدائا حکم به الزام زن به تمکین می‌دهد و در صورت تکرار عدم تمکین، زن ناشزه شده و دیگر  نفقه به او تعلق نمی‌گیرد. قانون مدنی در ماده ۱۱۰۸ به صراحت بیان می‌دارد: هرگاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند، مستحق نفقه نخواهد بود. ضمن اینکه در صورت عدم تمکین زن، مرد می‌تواند با مراجعه به دادگاه خانواده تقاضای صدور حکم بر تجویز ازدواج مجدد کند.

برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر به چه زنانی نفقه تعلق نمی‌گیرد؟ را مطالعه کنید.

همچنین بخوانید:

عواقب ترک منزل توسط زن

نفقه به زن شاغل تعلق می‌گیرد؟

نفقه زن به چه صورتی محاسبه می‌شود؟

نحوه اعتراض به میزان نفقه

زن برای عمل جراحی زیبایی به اجازه شوهر نیاز دارد؟

 

با مجله حقوقی دلتا همراه باشید