طبق قانون حمایت خانواده، زن میتواند در دادگاه محل سکونت خود یا در محل سکونت خوانده (شوهر) و یا در محل وقوع عقد دادخواست مطالبه مهریه را تقدیم کند. در صورتی که مهریه غیر منقول باشد (اموال غیر منقول به اموالی گفته میشود که غیر قابل حمل هستند مثل خانه)، دادگاه محل وجود مال غیر منقول صلاحیت رسیدگی دارد.
مهریه زن از حقوقی است که در قانون برای وی در نظر گرفته شده است و هر زمان که او درخواست کند شوهر باید بپردازد. در صورت عدم پرداخت مهر، زن این حق را دارد که از شوهر در دادگاه خانواده شکایت کند و درخواست مهریه کند. در مجله دلتا به این میپردازیم که دادگاه صالح برای درخواست مهریه کجا است و زن باید در کدام دادگاه دادخواست مهریه را مطالبه کند.
مهریه زن باید دارای شرایط و قوانینی باشد که در زیر به آن ها اشاره شده است:
1.مالیت داشتن؛ مهریه باید جنبه مالی داشته باشد.
2.قابل تملک باشد؛ به این معنی که قابلیت تملک داشته باشد. به طور مثال امکان عمومی نمیتواند به عنوان مهریه قرار بگیرد.
3.معین باشد؛ یعنی مبهم و مجهول نباشد. مثلا نمیتوان الماسی که در اقیانوس آرام است مهریه قرار داد.
مواردی که میتوانند به عنوان مهر قرار بگیرند عبارتند از:
عین ؛ مثل خانه
دین ؛ مثل سفته، برات، چک
منفعت ؛ مثل منفعت باغ
آموزش ؛ مثل آموزش یک زبان خارجی یه آموزش یک حرفه خاص و …
حقوق مالی ؛ مثل سرقفلی یا حق تالیف ترجمه ها
طبق قانون حمایت خانواده، زن میتواند در دادگاه محل سکونت خود در محل سکونت خوانده (شوهر) و یا در محل وقوع عقد دادخواست مطالبه مهریه را تقدیم کند. در صورتی که مهریه غیر منقول باشد (اموال غیر منقول به اموالی گفته میشود که غیر قابل حمل هستند مثل خانه)، دادگاه محل وجود مال غیر منقول صلاحیت رسیدگی دارد. حتی در صورتی که هیچ یک از زن و شوهر نیز ساکن آن شهر نباشند. به طور مثال اگر زن در تهران و مرد در اصفهان و مال غیر منقول هم در شیراز قرار داشته باشد، محل مطالبه مهریه دادگاه خانواده شیراز است. قانون حمایت خانواده مقرر میدارد: در دعاوی و امور خانوادگی مربوط به زوجین (زن و شوهر)، زوجه (زن) میتواند در دادگاه محل اقامت خوانده (مرد) یا محل سکونت خود اقامه دعوی کند مگر در موردی که خواسته، مطالبه مهریه غیر منقول باشد.
طبق قانون، شورای حل اختلاف ویژه خانواده، صلاحیت رسیدگی به درخواست مهریه زن تا بیست میلیون تومان را دارد. در این موارد دادگاه محل اقامت زن صلاحیت رسیدگی برای مطالبه مهریه است.
بر اساس قانون حمایت خانواده، هرگاه زن و شوهر دعاوی را علیه یکدیگر در حوزه های قضائی متعدد مطرح کرده باشند، دادگاهی که اولین دادخواست به آن داده شده است صلاحیت رسیدگی به موضوع را دارد. لازم به ذکر است که چنانچه دو یا چند دادخواست در یک روز تسلیم شده باشد، دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به شکایت زن را دارد به کلیه دعاوی رسیدگی میکند.
در مواردی که هر یک از زن یا مرد مقیم خارج از کشور باشد، دادگاه محل اقامت شخصی که در ایران اقامت دارد برای رسیدگی صلاحیت دارد. اگر زن و شوهر هر دو مقیم خارج از کشور باشند ولی یکی از آنان در ایران سکونت موقت داشته باشد، دادگاه محل سکونت فرد ساکن در ایران و اگر هر دو در ایران سکونت موقت داشته باشند، دادگاه محل سکونت موقت زن برای رسیدگی صالح است. هرگاه هیچ کدام در ایران سکونت نداشته باشند، دادگاه شهرستان تهران صلاحیت رسیدگی دارد، مگر آن که زن و مرد برای اقامه دعوی در محل دیگری توافق کنند.
برساس قانون در مطالبه مهریه و سایر دعاوی، یک سری از اموال را نمیتوان از بدهکار توقیف کرد. در زیر به این موارد اشاره شده است :
قوانین جدید در خصوص مهریه(+ویدئو)