یکی از مواردی که ممکن است باعث ایجاد تنش در زندگی زناشویی شود بیماری روانی زن یا مرد است. این سوال ممکن است پیش آید که در صورت بیماری روانی زوج ها قانون چه راهکاری در نظر گرفته است؟ آیا در چنین شرایطی به زن مهریه تعلق میگیرد یا خیر؟
طلاق به دلیل بیماری روانی همسر از حقوق قانونی و شرعی است که در صورت بروز اختلافات لاینحل در زندگی زناشویی برای زوج هایی که تصمیم بر جدایی گرفته اند در نظر گرفته شده است. هر چند که همیشه تلاش بر پایداری خانواده و ایجاد صلح و سازش بین زن و شوهر است اما گاهی این تلاش ها در تصمیمی که زوج ها گرفته اند نتیجه ای ندارد و طلاق صورت میگیرد. یکی از مواردی که ممکن است باعث ایجاد تنش در زندگی زناشویی شود بیماری روانی زن یا مرد است. در مجله دلتا به بررسی شرایط طلاق در صورت وجود چنین بیماری پرداخته و نیز به این پرسش پاسخ داده شده است که آیا به زن به دلیل بیماری روانی مهریه تعلق میگیرد یا خیر؟ پس در ادامه با ما همراه باشید.
طبق قانون اگر زن در دادگاه ثابت کند که همسر وی دچار بیماری صعب العلاج شده و یا درگیر بیماری است که موجب سوء رفتار و سوء معاشرت او شده است میتواند از دادگاه درخواست طلاق کند حتی در صورتی که شوهر وی مخالف طلاق باشد. در چنین شرایطی زن به دو طریق میتواند شکایت کند.
بنابراین بر اساس قانون مدنی، مبتلا شدن مرد به بیماری های صعب العلاج روانی یا مسری یا هر عارضه دیگری که زندگی مشترک را با مشکل مواجه کند از موجبات عسر و حرج (سختی و مشقت) زن بوده و دادگاهی که به درخواست طلاق رسیدگی میکند حکم به طلاق صادر میکند. موارد مندرج در شروط دوازده گانه عقد نامه از مواردی است که در صدور حکم طلاق میتواند تاثیر گذار باشد. در زیر به این موارد اشاره شده است:
زن با ارائه مدارک و دلایل لازم به دادگاه نظیر سوابق پزشکی، اقرار صریح یا تلویحی شوهر، شهادت شهود، معاینه پزشکی قانونی، تحقیقات محلی و… میتواند به اثبات ادعای خود مبنی بر بیماری همسر و قانع کردن قاضی رسیدگی کننده به پرونده کمک کند. شایان ذکر است اگر زوج بعد از عقد دچار جنون و بیماری روانی شود طبق قانون مدنی این امر موجب فسخ نکاح خواهد شد. و همچنین اگر هر کدام از زوج ها در زمان عقد مجنون بوده باشند، طبق قانون مدنی عقد ازدواج فسخ میشود. در واقع با استناد به ماده 1121 قانون مدنی، بیماری روانی هر یک از زن و شوهر، اعم از اینکه دائمی یا دوره ای باشد، برای طرف مقابل موجب حق فسخ خواهد بود.
در خصوص تکلیف مهریه و نفقه پس از جنون شوهر قانون مقرر میدارد؛ چنانچه فسخ عقد به دلیل جنون، قبل از رابطه جنسی باشد، مهریه به زن تعلق نمیگیرد اما اگر پس از رابطه جنسی باشد و یکی از طرف ها بخواهد عقد را فسخ کند، تمام مهریه به زن تعلق میگیرد. در واقع از آن جا که در بیشتر موارد فسخ پیش از رابطه مذکور صورت میگیرد، بهتر است که زن به جای فسخ، درپی طلاق باشد تا حداقل نفقه دوران زناشویی و نیمی از مهریه به وی تعلق گیرد.
ترک منزل توسط شوهر؛ عواقب قانونی آن