تدلیس یا فریب در ازدواج چه مجازات هایی دارد؟

خانواده نقش بسیار مهمی در موفقیت و خوشبختی افراد دارد. امروزه یکی از مشکلات میان زوج‌های جوان که به واسطه‌ی آن کانون‌های خانواده در همان سال‌های اول از هم می‌پاشد، نبود صداقت و فریب خوردن یکی از طرفین یا در اصطلاح حقوقی تدلیس در ازدواج است که حجم زیادی از پرونده‌های دادگاه خانواده را به خود اختصاص می‌دهد. در این مطلب این موضوع مهم را بررسی خواهیم کرد.


تعریف تدلیس:

در صورتی‎که هر یک از زوج ها قبل از عقد ازدواج طرف خود را به امور واهی از قبیل داشتن تحصیلات عالیه، تمکن مالی، موقعیت اجتماعی، شغل و سمت خاص، تجرد ( مجرد بودن به رغم اینکه متاهل باشد) فریب دهد و عقد بر مبنای هر یک از این موارد واقع شود، به آن تدلیس گویند.

به عبارت دیگر یکی از طرفین در ازدواج با اعمال متقلبانه نقص یا عیبی را که در یکی از زوج‎هااست پنهان دارد، یا خود را دارای صفت برجسته ای معرفی کند که فاقد آن است، به طور مثال مرد خود را برخلاف واقع دارای ثروت و مقام معرفی ، یا با ارائه گواهی نامه مجعول خود را لیسانسه یا دکتر قلمداد و ازاین راه طرف دیگر را ترغیب به قبول ازدواج کند.

تدلیس

یا زن برخلاف حقیقت خود را دختر فلان شخص معروف یا دارای هنر خیاطی یا آشپزی یا موسیقی جلوه دهد یا خویشتن را باکره معرفی کند یا کچلی خود را با کلاه گیس بپوشاند و به این طریق موافقت مرد را برای ازدواج جلب کند و بعد از عقد معلوم شود که طرف فاقد ویژگی های مذکور بوده یاعیبی داشته که به قصد فریب طرف دیگر،آن راپنهان کرده است، دراینگونه موارد شخص فریب خورده می‎تواند ازدواج را فسخ کند.
البته تدلیس هنگامی صدق می‎کند که سوء نیت و قصد فریب وجود داشته باشد، یعنی یک طرف به طور عمد با اعمال متقلبانه خود طرف دیگر را فریب داده و ترغیب به عقد ازدواج کرده باشد.

مجازات قانونی برای تدلیس در ازدواج:

طبق قانون مجازات اسلامی تدلیس در ازدواج جرم محسوب می‎شود و فریب دهنده به حبس تعزیری از شش ماه تا دوسال محکوم خواهد شد.

فریب خورده ابتدا می‌تواند از طریق اظهارنامه رسمی قصد برهم زدن ازدواج را اعلام کند. بعد از آن، برای فسخ نکاح باید دادخواستی به دادگاه خانواده ارائه و دلایل خود را مبنی بر داشتن حق فسخ بیان کند. دادگاه پس از رسیدگی به پرونده، اگر دلایل خواهان را موجه تشخیص دهد، حکم به تایید فسخ نکاح خواهد داد. بعد از این مرحله متقاضی به یکی از دفاتر رسمی فسخ نکاح مراجعه می کند تا فسخ نکاح در شناسنامه اش  ثبت شود ، و نیاز به اجرای صیغه طلاق ندارد.

برای مطالعه‎ی بیشتر به نکات حقوقی ملکی، دانستنی های حقوقی ملکی، مجله دلتا مراجعه کنید.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.