مطابق ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی، زن بایستی در منزلی که شوهر تعیین میکند سکونت داشته باشد مگر آنکه اختیار تعیین مسکن به زن داده شده باشد.
بر اساس قانون مدنی عقد نکاح، زن و مرد را به زوجیت یکدیگر در میآورد و حقوق و تکالیف مختلفی را بر عهده آنان قرار میدهد. یکی از مهمترین آنها تمکین زن از شوهر و پرداخت نفقه توسط زوج میباشد. گاهی بنا به دلایل مختلف فردی و خانوادگی یکی از زوج ها اقدام به ترک خانه میکند و به همین دلیل، امکان ایفای وظایف زناشویی از بین میرود. ترک خانه به ویژه در مورد خانم ها که به لحاظ قانونی موظف به تمکین از شوهر هستند، سبب ایجاد پیامدها و عواقب حقوقی مهمی در روابط میان زوجین خواهد شد. در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی عواقب ترک منزل توسط زن میپردازیم.
بر اساس قانون مدنی زن مکلف به تمکین در مقابل شوهر است، مرد در قبال این تکلیف مکلف به پرداخت نفقه است. تمکین عام از شوهر به معنای آن است که زن باید در امور کلی زندگی خانوادگی از شوهر خود تبعیت کرده و تمکین خاص نیز ناظر بر روابط زناشویی میان زوج ها است. یکی از مهمترین مصادیق تمکین زن از شوهر، لزوم سکونت زن در محل اقامت مرد که بر اساس آن، اصولا زن باید در همان منزلی که شوهر تدارک دیده است سکونت کند و بدون اجازه یا رضایت او از منزل خارج نشود. در مواردی که زن بدون توجه به وظیفه قانونی خود منزل مشترک را ترک کند و بدون اینکه یکی از موارد موجه عدم تمکین زن وجود داشته باشد، در محلی غیر از محل اقامت شوهرش سکونت کند، میتوان از ترک خانه یا ترک منزل توسط زوجه سخن گفت که آثار حقوقی خاصی را در روابط میان زوجین ایجاد میکند.
ترک منزل توسط زن مفهومی حقوقی است که آثار و پیامدهای خاصی را برای خانم ها به وجود میآورد. عواقب و آثار حقوقی ترک منزل توسط زوجه عبارتند از:
سومین اثر و پیامد مربوط به ترک کردن خانه نیز در خصوص امکان ازدواج مجدد مرد است. اگر ترک منزل توسط زن که مصداق بارزی از عدم تمکین محسوب میشود در دادگاه به اثبات برسد، مرد میتواند به دلیل عسر و حرج ناشی از تجرد، در دادگاه درخواست اجازه ازدواج مجدد بدهد. در این صورت، دادگاه ممکن است به زوج اجازه ازدواج مجدد بدهد و با این حکم، مرد میتواند نسبت به ازدواج مجدد اقدام کند.
برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر نفقه به زن شاغل تعلق میگیرد؟ را مطالعه کنید.
تمکین در دوران عقد به چه صورت است؟
طلاق از طرف مرد به چه صورت است؟
پرداخت نکردن نفقه چه مجازاتی در پی دارد؟
امکان گرفتن نفقه فرزند از پدربزرگ وجود دارد؟
با مجله حقوقی دلتا همراه باشید