قانونگذار در مورد محاسبه مهریه فرمولى تعیین کرده است به این ترتیب که متوسط شاخص بها در سال قبل، تقسیم بر متوسط شاخص بها در سال وقوع عقد ضرب در مهریه مندرج در عقدنامه میشود.
محاسبه مهریه به نرخ روز، از آن دسته محاسباتی است که برای بسیاری از زوج ها جذاب و یا با برخی همسران لازم است. البته این محاسبه و حساب و کتاب برای مهریه هایی است که مبلغ آن نقدی در نظر گرفته شده باشد. مهریه اگر طلا و سکه باشد فرمول خاصی ندارد و کافی است قیمت سکه روز در تعداد آن ضرب شود. در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی محاسبه مهریه به نرخ روز میپردازیم.
نحوه محاسبه مهریه، به شرح زیر است:
براساس مصوبه هیات وزیران در سال ۷۷ نحوه محاسبه ارزش فعلی مهریه به شکل زیر محاسبه میشود:
عدد شاخص در سال قبل را بر عدد شاخص در سال وقوع عقد تقسیم میکنیم و نتیجه را در مبلغ مهریه مندرج در عقدنامه ضرب میکنیم به این ترتیب مبلغ مقدار مهریه مشخص خواهد شد. این نحوه محاسبه به شکل فرمولی به صورت زیر است:
مبلغ مهریه مندرج در عقدنامه × (عدد شاخص در سال وقوع عقد ÷ عدد شاخص در سال ۱۳۹۸).
به این ترتیب مقدار مهریه فوق در سال ۱۳۹۹ میشود.
اگر زنی بعد از فوت شوهرش اقدام به مطالبه مهریه کند باید شاخص سال فوت همسرش بر شاخص سال ازدواج تقسیم و حاصل در مبلغ مهریه ضرب شود و دیگر تاریخ مطالبه ملاک محاسبه نخواهد بود.
در تاریخ هشتم مرداد ماه ۱۳۷۶ ماده واحدهاى مشتمل بر دو تبصره به ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی الحاق شد. به موجب این ماده به مجرد عقد، زن مالک مهریه میشود و میتواند هر نوع تصرفى که بخواهد در آن انجام دهد و به موجب تبصره یک ماده واحدهاى که به این ماده الحاق شده است، چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجراى عقد که توسط بانک مرکزى جمهورى اسلامى ایران تعیین میشود، محاسبه و پرداخت خواهد شد.
برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر محروم کردن از ارث،قانونی یا غیر قانونی؟ را مطالعه کنید.
افزایش مهریه بعد از ازدواج امکانپذیر است؟
ممنوع الخروج کردن مرد برای مهریه
در چه مواردی مهریه به زن تعلق نمیگیرد؟
پرداخت مهریه سنگین به چه صورت است؟
با مجله حقوقی دلتا همراه باشید