زن در طول زندگی مشترک، مالک وسایلی که با خود به منزل مشترک برده است میباشد و مرد تنها حق استفاده از آن ها را دارد. در این مطلب از مجلهدلتا به دادخواست برگرداندن جهیزیه میپردازیم.
به موجب ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی، تهیه وسایل زندگی جزو نفقه میباشد که بر عهده شوهر است.
اگر زن وسایلی را با خود به منزل شوهر میبرد، از باب همکاری است. بنابراین، کماکان مالک وسایل مذکور بوده و میتواند هر نوع تصرفی در آن داشته باشد و یا هر زمان که بخواهد اقدام به پس گرفتن جهیزیه یا استرداد جهیزیه نماید.
در قانون، استرداد جهیزیه و شیوه آن مورد پیش بینی قرار نگرفته است. اما به این دلیل که زن مالک جهیزیه خود است، هر زمان که بخواهد میتواند اقدام به استرداد جهیزیه کند.
اگر مردی بدون اجازه زن، لوازمی که تحت عنوان جهیزیه آورده شده است را بفروشد مرتکب جرم شده است و زن میتواند از مرد در مراجع کیفری طرح دعوی نماید.
در صورتی که جرم، عنوان فروش مال غیر را داشته باشد شوهر به مجازات جرم کلاهبرداری که عبارتند از :
برای اعمال مجازاتها، زن باید با داشتن سیاهه جهیزیه یا فاکتور خرید وسایل در دادگاه، مالکیت خود را به قاضی اثبات کند و در این صورت میتواند از مرد شکایت نماید.
در حال حاضر اقدام قانونی برای پس گرفتن جهاز نیازمند ارائه دادخواست استرداد جهیزیه به دادگاه میباشد که دادگاه صلاحیتدار برای رسیدگی به دعوای استرداد جهاز نیز دادگاه خانواده است.
در دادخواست پس گرفتن جهیزیه باید تعیین خواسته و بهای آن به دقت درج شده و همچنین میتوان برای جلوگیری از تضییع جهیزیه، از دادگاه تقاضای قرار تامین خواسته نمود.
برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر نکات موثر در تعیین نفقه را مطالعه کنید.