تنها زمانی ورثه میتوانند صحبت از تقسیم سهمالارث بزنند که تمام دیون و بدهیهای متوفی پرداخت شده و هزینه کفن و دفن وی نیز پرداخت شده است.
در این مطلب از مجله دلتا به موضوع شکایت از ارث و میراث میپردازیم.
باید تصویر برابر اصلشده، ضمیمه اصل گواهی فوت قرار داده شود.
در این مرحله باید اسامی کلیه ورثه در فرمهای مخصوص نوشته شده و کافیست فرمهای تهیه شده به امضای سه نفر از وراث متوفی برسد و امضای آنها نیز به تایید رئیس دفتر اسناد رسمی برسد.
در این مرحله باید نام و نشانی محل زندگی متوفی، به علاوه لیستی از اموال و داراییهای وی را در فرمی مخصوص پر کرد و به اداره دارایی تقدیم کرد. لزوم این کار آنجا مشخص میشود که تنها زمانی داراییهای فرد متوفی دارای مشروعیت تقسیم است که هیچ بدهی مالیاتی وجود نداشته باشد.
در این مرحله متقاصیان باید اصل شناسنامه خود و تصویر برابر اصل شده آن را به دادگاه تقدیم کنند تا مراحل تایید هویتی به سرانجام برسد.
در آخرین مرحله اگر وکیلی نیز برای پیشبرد پرونده در نظر گرفته شده است، باید وکالتنامه وی نیز روی پرونده تشکیل شده قرار بگیرد.
به حکم قانون در این مرحله پس از بررسی اسناد و مدارک مورد نظر توسط مقام عالی دادگاه، دستوری مبنی بر چاپ یک نوبت آگهی در یکی از روزنامههای کشور صادر میشود، تا به هر صورت اگر فردی اعتراضی یا دادخواهی خاصی در این زمینه داشته باشد، فرصت کافی برای مراجعه به محاکم قضائی را داشته باشد.
پس از پایان مهلت مذکور، قاضی پرونده، با بررسی شواهد و مستندات پرونده مربوطه نسبت به تعیین حق هر یک از ورثه بر اساس، نسبت آنها به متوفی اقدام میکند.
طبق ماده ۲۰ قانون آیین دادرسی مدنی: « دعاوی راجعبه ترکه متوفی اگر چه خواسته، دین یا مربوط به وصایای متوفی باشد تا زمانی که ترکه تقسیم نشده، در دادگاه محلی اقامه میشود که آخرین اقامتگاه متوفی در ایران آن محل بوده و اگر آخرین اقامتگاه متوفی معلوم نباشد رسیدگی به دعاوی یاد شده در صلاحیت دادگاهی است که آخرین محل سکونت متوفی در ایران، در حوزه آن بوده است.»
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر مطلب سهم پدر و مادر از ارث فرزند چه مقدار است؟ را مطالعه کنید.