در خصوص اجارهنامه رسمی با کد رهگیری باید به این موضوع توجه کنید که اجاره نامه یا یک سند عادی است یا یک سند رسمی. اسناد رسمی آن دسته از اسناد هستند که در دفاتر ثبت اسناد (محضر خانه) تنظیم میشوند. اسناد که در آژانسهای املاک تنطیم میگردند نیز جزو اسناد عادی هستند. در این مطلب از مجله دلتا به موضوع اجاره نامه رسمی با کد رهگیری میپردازیم.
بهطور کل از نظر مراجع قانونی اعتبار اجارهنامهای که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم میگردد (اجارهنامه رسمی) بیشتر از اجارهنامههای عادی است که در دفاتر املاک تنظیم میشوند.
بین اجارهنامه عادی با کد رهگیری که به اجارهنامه رسمی با کد رهگیری معروف شده و اجارهنامه عادی که برای آن کد رهگیری دریافت نمیشود، اجارهنامه با کد رهگیری اعتبار بیشتری دارد
زیرا اجارهنامهای که برای آن کد رهگیری دریافت شده قابلیت پیگیری بیشتری در مراجع قضایی دارد.
دلیل این موضوع این است که موقع دریافت کد رهگیری برای اجارهنامه، تمام جزییات قرارداد در سامانه مربوطه ثبت میشود. به همین جهت این نوع اجارهنامه در مراجع قضایی قابلیت پیگیری بیشتری دارد.
برخی از موجرین بابت موضوع فسخ اجارهنامه نگرانیهایی دارند. این نگرانی از این جهت است که نمیدانند در صورتیکه برای اجارهنامه کد رهگیری بگیرند، در صورت فسخ چه اتفاقی برای اطلاعات ثبت شده آنها در سامانههای مالیاتی کشور میافتد.
برهم خوردن قرارداد ۲ حالت دارد:
در حالتی که قرارداد اجاره با رضایت طرفین برهم بخورد، موجر و مستاجر با مراجعه به مشاور املاک و اعلام این موضوع میتوانند قرارداد را اقاله کنند.
مشاور املاک نیز میتواند با مراجعه به سامانه صدور کد رهگیری، اقاله شدن قرارداد را اعلام کند.
اگر به واسطه شرطی در قرارداد (مثلا عدم پرداخت اجاره از سوی مستاجر) بخواهیم قرارداد را فسخ کنیم، باید به مراجع قضایی مراجع کنیم.
در عمل با مراجعه به مراجع قضایی، فسخ قرارداد بهصورت خودکار در سامانههای مربوطه ثبت میشود. در نتیجه باز هم مشکلی برای موجر یا مستاجر اتفاق نمیافتد.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با نکات حقوقی در این زمینه، نگرانیهای مالک یا مستاجر در قرارداد اجاره مطالعه کنید.